Čtvrtek, 01. 10. 2020
DomůO násUživatelská sekce
Propagace zdarma
Inzerce
Inzerce zdarma
Vkládání nových článků uživateli i nové registrace byly dočasně pozastaveny.
Obchod a služby | Zdraví a životní styl

Cibetková káva Kopi Luwak



Že ji neznáte? Cibetková káva, jinak Kopi Luwak, pochází z Indonésie. Zvláštností je na ní to, že se zrna kávy nesbírají tradičně na plantážích, ale vybírají se ručně z trusu divoké cibetky Luwak. A dnes představovaný web o ní ví mnohé.

Cibetková-káva.info: Web s informacemi o cibetkové kávě.
Kávu Kopi Luwak uvedla na trh koncem devatenáctého století rodina Widjajů z Jakarty. Jeden z potomků slavné rodiny si pamatuje, jak ve třicátých letech jeho rodina prodávala vzácná kávová zrna bohatým holandským úředníkům.

Několik příkladů toho, co na webu najdete
A jak vůbec někoho napadlo pít kávu, kterou sesbíral v cibetčím trusu? "To už patří k indonéské kultuře," vysvětluje Shenny Widjajaová. "Tady nepřijde nazmar vůbec nic."

A co to je ta cibetka? Cibetku řadíme do podčeledi malých šelem z čeledi cibetkovitých. Mezi charakteristické znaky těchto zvířat patří dlouhé štíhlé tělo s protáhlou hlavou, špičatou tlamou a dlouhým huňatým ocasem. Některé druhy mají také zatažitelné drápy. Tyto šelmy žijí v Asii, Africe a jižní Evropě. Většina cibetkovitých má u pohlavního ústrojí pachové žlázy vylučující ostře páchnoucí látku, tzv. cibet, dříve používanou ve voňavkářském průmyslu.

A jak tedy cibetková káva vzniká? Sběrači kávy musí v lese pátrat po cibetčím trusu, probrat se jím, najít v něm plody kávovníku a odstranit obal peckovice z nepoškozených zrn.

Vzhledem k tomu, že kávová zrna nejsou přímo vystavena trávicímu procesu cibetky, není úplně jasné, proč by měla mít Kopi Luwak tak speciální chuť. Jedna teorie dokonce tvrdí, že je to způsobeno pouze tím, že cibetka je odborník a vybírá si jenom ty nejlepší kávové plody. Pravým důvodem však bude proces fermentace, kterým zrna v trávicím traktu cibetky projdou. Fermentovaná zrna ztratí původní hořkost a po vyloupání a pražení získají zvláštní jemnou chuť a příjemné aroma.

Co byste ještě měli vědět
Hlavním důvodem, proč je cibetková káva tak vzácná je fakt, že cibetky se v zajetí kávovými zrny živit odmítají. Proto se jí ročně vyrobí jen asi 500 kg. Cena cibetkové kávy přijde zhruba na 1000 korun za 50 gramů, což vyjde asi na 8-9 šálků kávy. Více informací najdete na webu Cibetkova-kava.info.
(19. 3. 2010 | megaloser)


Zaujal vás tento článek? Upozorněte na něj ostatní...


Komentáře
Zatím sem nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první...

>>> Číst a vkládat komentáře <<<
Horké články
Aktuální citát

Citát

Inzerce
Anketa
Inzerce
Nejčtenější články

 

©2008-2020 OkoWebu.cz
Provozovatel: Bispiral, s.r.o. | Ochrana soukromí